Sponsors en Partners van deze expeditie Nolet Distillery

Eerdere berichten

20 maart: Welkom op Manaslu?

Welkom op Manaslu?

Door: Katja

Het lijkt er steeds meer op dat toeristen nog een tijdje geweerd zullen worden uit Tibet. En dat zou betekenen: geen beklimming van de Shisha Pangma. Bijna een jaar aan voorbereidingen smelten als sneeuw voor de zon. We kunnen er ons op dit moment slechts bij neerleggen. Stilzitten doen we natuurlijk niet: onze energie is volledig gericht op het vertrek aanstaande zaterdag naar Kathmandu en de voorbereidingen van de steeds waarschijnlijker wordende switch. En dat leidt tot… de berg Manaslu in Nepal. Deze bergreus is met 8163 meter is een maatje groter dan de Shisha Pangma, en ook een maatje zwaarder.


Het is heel wat om een week voor vertrek je focus 180 graden te moeten verdraaien en alles om te turnen naar een andere berg. We moeten een volledige slag maken in ons hoofd, en vooral ook logistiek moet alles om. We proberen om op tijd een klimpermit te verkrijgen bij de traagwerkende overheid van Nepal. En hoe gaan we het met dragers doen? Als we lopend via het laagland naar de Manaslu gaan, kunnen we de geplande trekking vooraf in het hoge Everest-gebied niet meer doen. Een helikopter naar Manaslu zou helpen, maar is die beschikbaar tijdens de verkiezingen op 10 april (we willen op 11 april vanuit Kathmandu naar de berg gaan). Ook in de uitgangspunten van de beklimming moet we iets veranderen. Gezien de korte voorbereidingstijd en de zwaarte van Manaslu, zullen we bij doorgang gaan samenwerken met twee klimsherpa’s, van wie er één al eerder op de top van Manaslu stond.

Welke berg het gaat worden is puur een tijdkwestie. Als we de formaliteiten voor Manaslu eerder rond krijgen dan dat er een ‘Go’ komt voor Shisha Pangma, kiezen we voor het alternatief. Vanaf dat moment zullen wij onze berichten gaan plaatsen op een andere website. Ook daarvoor zijn de voorbereidingen in volle gang. Het zijn turbulente dagen! We hopen van ganser harte dat wanneer we voor de Nepalese achtduizender kiezen de Ziel van de Himalaya -de vertaling van Manaslu- ons welkom heet.


Andere berichten


Meer nieuws