Sponsors en Partners van deze expeditie Nolet Distillery

Team

Het Nederlandse klimteam bestaat uit Menno Boermans, Miriam Knepper, Katja Staartjes, Niels van Veen en Henk Wesselius. Naast zijn ondersteuning in de beklimming zorgt fotograaf Menno Boermans grotendeels voor de publiciteit.
Het team heeft in het basiskamp de zeer gewaardeerde hulp van de Nepalese kok Lobsang en een Tibetaanse keukenjongen (nog niet bekend wie dit wordt).

Miriam Knepper

Miriam Knepper (1973)

Sinds haar eerste bezoek aan Zwitserland op veertienjarige leeftijd heeft Miriam een passie voor bergen. In de jaren daarna ontdekte zij klimmend en toerskiend de Alpen, en later ook gebergten in andere werelddelen. Ze bezocht onder meer Chili, Iran, Marokko, Zweden en Madagaskar. Ook leidt ze met veel plezier zomer- en wintercursussen voor de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging. Ook was zij een van de Nederlandse deelnemers aan de internationale jeugdexpeditie van de UIAA, die in 1998 in de verlaten berggebieden op de grens van China en Tibet plaatsvond. Daarnaast vormde zij een onderdeel van het expeditieteam naar het Karakoramgebergte in Pakistan (1999) en naar de verlaten Apolabamba in Bolivia (2001). De hoogste top die zij beklom was de Boliviaanse vulkaan Sajama (6532m). De Shisha Pangma wordt haar 8000-er debuut. Met de deelname aan deze expeditie gaat er een persoonlijke droom in vervulling. Miriam is in Nederland werkzaam als adviseur bij de Nederlandse politie. Voor deze expeditie wordt zij gesponsord door Mammut en Kathmandu Outdoor.

Katja Staartjes

Katja Staartjes (1963)

Katja raakte verliefd op de bergen in 1983 toen zij een trektocht maakte in Oostenrijk. Sinds 1994 gaat ze frequent naar de Himalaya, maar haar liefde voor de bergen in Europa is er niet minder door geworden. Zij is een alpiniste met een passie voor zware trektochten en sneeuwtouren maar is ook gek op ijsklimmen in Schotland. Een aantal van 's werelds hoogste bergtoppen staan op haar naam: Cho Oyu (8201 m), Mount Everest (8848 m), Ama Dablam (6856 m) en Gasherbrum 1 (8068 m). Katja heeft al jaren de wens om met een hecht Nederlands team een hoge en mooie berg te beklimmen en is verheugd dat dit er nu van gaat komen. Katja wordt in haar beklimmingen al jaren ondersteund door Kathmandu outdoor, Weleda en Robijns (importeur van o.a. Suunto en Primus).
Over haar beklimming van de Everest schreef Katja het boek Hoog spel en onlangs verscheen van haar hand Top-inspiratie. In het dagelijks leven werkt zij als zelfstandig interim-manager en geeft ze lezingen. Bij de lezingen staan de parallellen tussen organisatie-vraagstukken en het expeditieklimmen centraal. Voor meer informatie: www.katjastaartjes.nl

Niels van Veen

Niels van Veen (1976)

Niels van Veen heeft een voorliefde voor technisch lastig klimwerk. Hij beklom meerdere grote alpenwanden zoals de Droites, Grandes Jorasses, Grosshorn, Scheidegg Wetterhorn en Eiger noordwand, waarbij de laatste twee wanden zelfs via twee verschillende routes. Daarnaast heeft Niels veel lastige bevroren watervallen en mixed routes beklommen en meegedaan aan de wereldbekerwedstrijden ijsklimmen. In 2007 beklom Niels in een klein team een bigwall van 650 meter verticale rots in het Arctisch gebied van Baffin Island. Daarnaast is hij actief als toerskiër (onder andere in Iran, Chili, Zweden en Marokko) en heeft hij een aantal hoge bergen beklommen zoals de Ancohouma (6440m) en de Sajama (6550m) in Bolivia. Voor Niels is een berg boven de 8000 meter een zeer interessante en nieuwe uitdaging. In het dagelijks leven werkt Niels bij de brandweer als adviseur op het gebied van brandveiligheid en werkt in de crisisbeheersing als officier van dienst. Mammut en Kathmandu Outdoor ondersteunen Niels bij zijn Shisha Pangma beklimming.

Henk Wesselius

Henk Wesselius (1960)

Henk is een all-round alpinist die houdt van alles wat met klimmen te maken heeft: zowel op rots, in de hal als in sneeuw en ijs. Maar ook maakt hij graag trektochten met de tent naar afgelegen berggebieden, zowel binnen Europa als daarbuiten. Henk is een ervaren expeditieklimmer die een voorliefde heeft voor markante, mooi gevormde bergen. Zo stond hij op een aantal van de meest spectaculaire toppen van de wereld: Alpamayo (5974 m) in Peru, Khan Tengri (6995 m) in Kazachstan en Ama Dablam (6856 m) in Nepal.
Op achtduizenders heeft Henk ruime ervaring: zo bereikte hij de top van Gasherbrum 1 (8068 m) en maakte hij in 2000 deel uit van de Nederlandse expeditie naar Mount Everest waarbij hij een hoogte van 8600 meter bereikte. Ook klom hij op Cho Oyu en Dhaulagiri. Henk werkt bij VolkerRail als hoofdmonteur energievoorziening ten behoeve van de spoorwegen. Bij zijn expedities wordt hij ondersteund door Kathmandu Outdoor.

Menno Boermans

Menno Boermans (1977)

Menno kwam al op jonge leeftijd in aanraking met het beklimmen van bergen, wat in zijn jeugd natuurlijk nog heuvels waren. Na vele jaren door de Alpen gewandeld te hebben, volgde hij een alpiene cursus in Chamonix en sindsdien was hij écht verslaafd. Hij reisde met vrienden zo veel als mogelijk af naar de Alpen om de besneeuwde toppen van bij voorkeur Chamonix, Wallis en de Ecrins te beklimmen. Langzamerhand stegen ook zijn fotografische kwaliteiten en sinds 2000 is hij professioneel bergsportfotograaf. Onlang verscheen een bundeling van zijn beste foto werk in het fotoboek Ooghoogte. Daarin het bewijs van vele mooie tochten in gebergten van onder meer Marokko, Pakistan, Patagonië, Papua en Zweden. Naast zijn liefde voor bergen en fotografie, is Menno gefascineerd door reddingswerk. In Nederland werkte hij 12 jaar bij de brandweer en in Zermatt wordt hij momenteel opgeleid tot bergredder. Naar de Shisha Pangma gaat hij mee als ondersteunend klimmer. In 2004 klom hij op de Pakistaanse Broad Peak, maar door omstandigheden moest hij op 7250 meter hoogte omdraaien. Menno wordt gesponsord door Mammut, Olympus en Demmenie Sport. Voor meer informatie: www.mennoboermans.eu

Lakpa Nuru sherpa (klimmer)

Lakpa Nuru sherpa (klimmer)

Lakpa Nuru komt uit het dorpje Khumjung, even boven Namche gelegen op 3600 meter, in het Everest-gebied. Lakpa is razend sterk. Hij stond in 2003 al een keer op de top van Manaslu en stond eerder op de top van Everest, Lhotse en Cho Oyu.

Nuru Gyalzen sherpa (klimmer)

Nuru Gyalzen sherpa (klimmer)

Deze sherpaklimmer woont in Phortse, vlakbij Khumjung. Nuru bereikte twee keer eerder de top van Everest een keer via de noordkant in Tibet en een keer via de zuidkant.

Lobsang sherpa (kok)

Lobsang sherpa (kok)

Lobsang komt uit het dorpje Beding (3700 m) gelegen in het gebied Rolwaling. Lobsang is een zeer ervaren kok die reeds kookte voor vele expeditieteams van verschillende nationaliteiten. Hij leeft tegenwoordig (zoals veel sherpa’s) in Kathmandu.

Ang Dawa Sherpa (assistent kok)

Ang Dawa Sherpa (assistent kok)

Hij is geboren in 1977 en is getrouwd. Hij woont in Namche, in het Khumbugebied, Nepal. Hij heeft kookervaring op grote hoogte tijdens expedities naar Shishapangma, Cho-Oyu en Mount Everest.