Sponsors en Partners van deze expeditie Nolet Distillery

Eerdere berichten

13 maart: Onverwachte ontwikkelingen

Onverwachte ontwikkelingen

Door: Katja

Deze week kondigde de CTMA (China Tibet Mountaineering Association) de volgende maatregel af: er wordt geen enkele klimpermit afgegeven voor expedities vanuit Tibet naar Mount Everest en Cho Oyu (8201 m). Een beslissing met grote gevolgen. Vele klimmers, sherpa’s, organisatoren en sponsors zien hun plannen in rook opgaan. In één klap weg droom of verdiensten.


De achterliggende reden van dit besluit vormen de Olympische spelen. Dit voorjaar wordt de olympische vlam naar de top van de Everest gedragen door een Chinees klimteam. De regering zit er niet op te wachten dat er negatieve publiciteit ontstaat. En met andere klimteams is de kans aanwezig op demonstraties (of topvlaggen) voor Free Tibet. Ook kunnen er dodelijke ongevallen of andere onregelmatigheden optreden, die de magiek van het klimmen op de hoogste berg ter wereld aantasten. Allemaal ongewenste effecten voor China.
Op Cho Oyu is het een ander verhaal: vlakbij het basiskamp ligt de Nangpa La, een pas op 5700 meter hoogte die wordt gebruikt als vluchtroute door Tibetanen. Deze pas zal komende maanden extra streng worden bewaakt door militairen. De Chinezen stellen er geen prijs op dat hun doen en laten op video wordt vastgelegd door Westerse klimmers. En dus worden alle klimmers geweerd.

Deze maatregelen hebben helaas ook consequenties voor ons, de klimmers op Shisha Pangma: de meeste klimmers die naar Cho Oyu zouden gaan, zullen nu namelijk naar Shisha Pangma komen. Het betreft vooral ‘commerciële’ expedities naar Cho Oyu, en de betreffende organisatoren zien hun inkomsten verdampen als zij hun klanten geen alternatief aanbieden. Het doel van de meeste expedities zal niet zozeer zijn om de hoofdtop op Shisha Pangma te beklimmen, maar wel de voortop - de Central Summit - van de berg.
Kortom: het wordt aanzienlijk drukker op Shisha Pangma. En daar zijn wij bepaald niet blij mee. We zouden oorspronkelijk slechts met een handjevol klimmers op Shisha Pangma zijn. Precies goed: we zouden de krachten kunnen bundelen waar nodig, maar het zou geen afbreuk doen aan het avontuur en de stilte op de berg. En dat zou nu wel eens anders kunnen gaan worden.

Het is dus eigenlijk als altijd: never a dull moment bij dit soort expedities!


Andere berichten


Meer nieuws