Sponsors en Partners van deze expeditie Nolet Distillery

Eerdere berichten

10 mei: Gezond en wel in kamp 2

Gezond en wel in kamp 2

Door: Menno, vanuit het basiskamp

Het team is rond half twee (Nepalese tijd) gearriveerd in kamp twee. “We zijn allemaal moe maar voldaan”, aldus Henk. Het basiskamp is inmiddels leeg. Alle klimteams zijn op de berg. De vier Hollanders vertrokken rond acht uur vanmorgen uit kamp één en klommen door de gletsjerbreuken langzaam maar gestaag omhoog tot een hoogte van 6400 meter. Daar troffen ze de tent aan die twee weken geleden was neergezet.


De route over de gletsjer was –afgezien van één heikele passage onder een vervaarlijke ijstoren door- veiliger dan gedacht. Zelfs na de vele sneeuwval van de afgelopen week, was er geen uitzonderlijk gevaar voor lawines. De klimmers zullen de rest van de dag doorbrengen met het smelten van sneeuw (er wordt geprobeerd om zes liter vocht per persoon te drinken), het opzetten van een tweede tent en –vooral- slapen. Positieve geluiden via de portofoon: iedereen voelt zich relatief goed. Dat was de vorige keer dat kamp twee werd bezocht wel anders. Toen hadden zowel alle vier de klimmers als een van de sherpa’s behoorlijk last van de hoogte. Het weer houdt zich vooralsnog goed. De morgen was zonnig, in het begin van de middag kwamen wolken omhoog uit het dal. Daaruit valt af en toe wat miezersneeuw, maar echt slecht is het niet.

Het basiskamp wordt met het uur stiller. Betekent helaas niet dat ik als basecamp-manager kan gaan slapen. Integendeel. Nadat de eerste klimmers gisteren waren vertrokken, kwamen de achterblijvers in het Nederlandse basiskamp –het beste uitgerust met communicatie-apparatuur- continu om informatie vragen. “Hoe is het daarboven?”, “wat is de planning?”, “wat zegt de laatste weersvoorspelling? ”. Onder het genot van internationale hapjes en drankjes bespraken we de opties, en al snel werd duidelijk dat er niet al te veel tijd is voor twijfel. Het goedweervenster zal –als het komt- slechts twee dagen standhouden. “Dan gaan wij nu ook omhoog”, aldus de Colombianen en Duitsers. Links en rechts deelde ik nog wat medicijnen uit. De Bulgaar heeft last van diaree, kok Lobsang heeft –net als Katja- last van een hardnekkige luchtweginfectie en ikzelf voltooi net vandaag mijn antibiotica-kuur tegen mijn kaakontsteking. En Maxut, die wilde graag zonder hechtingen zijn beklimming vervolgen en stond erop dat degene die ze gezet had, ze er ook weer uithaalde. Nu maar hopen dat het hier bij blijft en dat serieuze medische interventies –voor longoedeem of hersenoedeem- niet nodig zijn.

Morgenvroeg wordt geprobeerd om naar een hoogte van ongeveer 6800 meter te klimmen waar een derde kamp wordt opgezet. Keep in touch!

Geluidsfragment (MP3)
Luister naar een fragment van het portofoonverkeer tussen Henk in kamp 2 en Menno in het basiskamp. Opgenomen met een Olympus LS-10.

Bekijk de foto's


Andere berichten


Meer nieuws