Sponsors en Partners van deze expeditie Nolet Distillery

Eerdere berichten

9 mei: Klimmers op weg voor eerste topronde

Klimmers op weg voor eerste topronde

Door: Menno, vanuit het basiskamp

Timing is van groot belang bij het beklimmen van een achtduizender. Een goedweervenster is in de Nepalese Himalaya vaak kort, dus het is zaak om op de juiste dag klaar te zitten in het hoogste kamp om naar de top te klimmen. Het weerbericht uit Zwitserland twijfelt nog, maar de voorspelling die we uit Innsbruck kregen is duidelijk: op 13 en 14 mei zijn de omstandigheden rond de Manaslu op 8000 meter ‘redelijk goed’. Het klimteam heeft dus vandaag de biezen gepakt en is op weg voor een topronde!


De beslissing welke dag vertrokken zou worden voor de eerste toppoging (het kan zijn dat er meerdere pogingen moeten worden ondernomen) liet even op zich wachten. De weerberichten van de diverse klimteams zijn het niet helemaal met elkaar eens. De een zegt ‘nog meer sneeuw op komst’, de ander voorspelt dat ‘het buiengebied’ onze berg niet zal bereiken. Wel eenduidig zijn de meteorologen over de wind. Vanaf dinsdag is de snelheid laag (30/ a 40 km per uur), gezien de windchillfactor een vereiste om zonder bevroren ledematen naar de top te gaan (en terug te keren.) Na vele uren overleg met de andere teams in het basiskamp is gezamenlijk besloten om voor “de dertiende” te gaan. Dat betekent dat de klimmers op 13 mei ’s morgens vroeg (’s nachts) voor de laatste etappe van de beklimming willen vertrekken vanuit het vierde hoogtekamp op 7400 meter. Terugrekenend moet het team dan de 12e naar kamp vier klimmen, de 11e naar kamp drie, de 10e naar kamp twee, en –u raadt het al- de 9e zijn de klimmers vertrokken naar kamp één. Maar niet voordat de Nepalese klimmers het Puja-altaar sneeuwvrij hadden gemaakt, Juniper-kruid gerookt werd en de beklimming wederom Buddha’s zegen kreeg.

“Optimaal zijn de omstandigheden niet”, vindt expeditieleider Katja Staartjes. “Ervaring leert echter dat we elke kans moeten pakken die we krijgen. We zitten nu al bijna tien dagen te wachten, maar het blijft sneeuwen. Hopelijk hebben de Oostenrijkse weermannen gelijk en krijgen we boven op de berg begin volgende week een paar betere dagen. We zullen snel genoeg zien of de Manaslu –de berg van de ziel- ons toestaat, of dat we gewoon nóg meer geduld moeten hebben.”

Bekijk de foto's


Andere berichten


Meer nieuws