Sponsors en Partners van deze expeditie Nolet Distillery

Eerdere berichten

1 mei: Met vrouwenpower naar 6700 meter!

Met vrouwenpower naar 6700 meter!

Door: Menno, vanuit basiscamp

Goed nieuws: het klimteam heeft op Koninginnedag op een hoogte van 6400 meter kamp 2 opgezet. En nog mooier: vandaag zijn Katja en Miriam tot een hoogte van 6700 meter geklommen. Niels en Henk bleven in de tent omdat zij zich niet bijzonder goed voelden. Ook klimsherpa Nuru had last van de hoogte. Hij keerde vermoeid en met hoofdpijn om.


“Het was hard werken” om in kamp 2 te komen vertelt Henk via de portofoon. “Om een grote gletsjerbreuk over te komen, moesten we enkele passages loodrecht klimmen. Leuk, maar uiterst vermoeiend. En sommige stukken moesten we sporen door kniediepe sneeuw. Vooral Katja en Miriam hebben zich verdienstelijk gemaakt. Vrouwenpower! Om trots op te zijn.” Henk zelf heeft last van een hardnekkige hoest en koos ervoor om vandaag in kamp 2 te blijven, net als Niels die zich ook beroerd voelde en zijn ontbijt vanmorgen vrij snel weer naar buiten wierp. Drinken en slapen doen wonderen, want vanmiddag toen ik contact had met ‘boven’, waren Henk en Niels weer opgeknapt. Morgen zullen zij gezamenlijk verder klimmen. Eerst de etappe die Katja en Miriam vanmorgen al verkenden (voor Miriam was 6700 meter een hoogterecord!) en als het weer het toelaat, nog een paar honderd meter hoger. Katja wil eigenlijk tot minimaal 7000 meter geklommen hebben om optimaal geacclimatiseerd te zijn voor een eventuele toppoging, hopelijk binnenkort...

Juist dat weer is van groot belang. Momenteel ligt de ‘jetstream’ vlakbij de Manaslu, wat voor stormachtige wind (80-90 km/uur) rond de top zorgt. Ook lager op de berg staat een “harde bries”. De wind zal, zo verwachten de meteorologen, in het weekeinde afnemen. Maar de kans op neerslag zal daarentegen groter worden. En nu viel er al redelijk wat de afgelopen week. In kamp 2 bijvoorbeeld ontwaakten de Hollandse klimmers vanmorgen wederom met 20 centimeter verse sneeuw. “Op het randje, in verband met lawinegevaar”, zo zegt Katja. “Gelukkig is de plek voor kamp 2 uitermate gunstig. Hier staan we door een gletsjerbreuk volledig beschermd tegen sneeuwmassa’s van bovenaf.” Iemand vroeg in het gastenboek van de website hoe het team omgaat met het lawinegevaar. Nou, zo dus: de slaapplekken worden zorgvuldig uitgezocht. Een ander gevaar, specifiek voor de Manaslu is het onweer. (sla het bloedstollende epic van de Tiroolse alpinist Hans Kammerlander er maar op na.) “Vannacht hoorden we enkele klappen”, zo vertelt Niels. “Ik heb de seconden tussen bliksem en donder geteld en het was 1,5 tot 3 kilometer hier vandaan… Maar het waren geen inslagen, gelukkig. Meer een soort ‘wolk-tot-wolk-onladingen’.

Mede rekening houdend met de aanstaande stijging van de neerslagkans zal het team morgen vroeg omhoog vertrekken, vanuit kamp 2 richting kamp 3. “Om zo hoog mogelijk te komen.” Uiterlijk rond een uur of twaalf zal aan de afdaling worden begonnen. Indien de laatste weersverwachting -die ik straks via email ontvang- daar reden toegeeft, daalt het team helemaal af naar het basiskamp. In het andere geval –als het weer langer ‘goed’ blijft- overnachten de klimmers nog een derde nacht in kamp 2. Om nog lekker wat extra rode bloedcellen aan te maken!

Bekijk de foto's


Andere berichten


Meer nieuws