Sponsors en Partners van deze expeditie Nolet Distillery

Eerdere berichten

25 april: Actief rusten

Actief rusten

Door: Menno

Na de inspannende klimronde, waarbij een hoogte van 6160 meter is bereikt, is het in het basiskamp nu een kwestie van goed herstellen. De vermoeide lichamen nemen de welverdiende rust, het acclimatisatie-mechanisme krijgt ruimte om op volle toeren te draaien en ook belangrijk: de wasjes kunnen gedaan worden. Alles rustig aan –het blijft snel hijgen op 4800 meter- maar stilzitten is ook niet goed. ´Actief rusten´ is het devies.


Elke ochtend kent rond zeven uur het zelfde ontwakingsritueel. Keukenhulp Dawa komt –glimlachend van oor tot oor- met een dienblad vol kopjes thee langs de tenten om ´de twee stelletjes en de vrijgezel´ een goedemorgen te wensen. Goed geslapen? Mooi weer! Tea sir! Koekje erbij? Een half uur later druppelen we een voor een de eettent binnen, waar de pannenkoeken, pap en omeletten vaak al staan te wachten. Een tweede kopje thee wordt ingeschonken, en ook een derde en een vierde: re-hydrateren is op 4800 meter van levensbelang. Dan, rond een uur of negen, roffelen de trommels en ontbrandt de gasbrander met percolator. De klanken van verse espresso verspreiden zich door het basiskamp en de afgelopen week deed dat al verscheidene andere klimmers een onderzoekend hoofd op de geur af sturen. Kletspraatjes met Duitsers, Kazachstanen, Australiërs en Japanners tot gevolg. Grappig: Katja en Henk kennen Maxut (de Kazachstaan) nog van hun 2006 Dhaulagiri-expeditie en ikzelf klom met Mick (de Australier) in 2004 op de Broad Peak. Gezellig is het wel in het Manaslu-basiskamp!

De morgens kenmerken zich door prachtig weer. Blauwe lucht, felle zon. Binnen afzienbare tijd is het nagenoeg ondraaglijk in de slaaptentjes, gezien de hoge temperaturen. Het leven speelt zich dus voornamelijk buiten af. Tenten worden sneeuwvrij gemaakt (er valt haast elke avond wel een klein laagje wit), plasflessen worden geleegd (’s nachts plassen we in een fles) en kok Lobsang brengt op verzoek een schaal met warm water. Om de lijven te boenen, of in het geval van Niels en Katja: voor het wassen van de stinkende sokken en broeken. Ook Lakpa en Nuru genieten van de zon. Voor hun tent gezeten kwebbelen ze over Nepalese koetjes en kalfjes. Lobsang komt ondertussen vragen om een ‘cappuccino’ zoals hij de espresso noemt en Miriam repareert vakkundig een schoen, terwijl Henk het mes in zijn baard zet. Gevolgd door Niels. Ik deponeerde laatst nog ´echte avonturiers scheren zich niet´ maar geef me uiteindelijk ook over aan het scheerritueel. We moeten de haargroei op ons gezicht wel bijhouden, anders is er straks –na zes weken- geen doorkomen meer aan. Of hebben de lezers liever stoere ‘mannen met baarden’….?

Na de lunch komen de spelletjes op tafel. Pesten en Hartenjagen zijn favoriet, maar Risk doet het ook goed. Katja schrijft ondertussen een email aan onze sponsors en ook familieleden van de andere klimmers kunnen zich verheugen op een digitaal berichtje. De Duitsers, die van plan zijn om met ski’s van de Manaslu te zoeven, bieden ons hun lange latten aan. Om even een paar honderd meter mee omhoog te lopen en daarna een afdaling te maken. Niels en Miriam nemen het aanbod aan (de schoenen weliswaar vijf maten te groot, maar dat mag de pret niet drukken) en niet veel later horen we hen joelend naar beneden komen. Hijgend komt Niels het basiskamp binnen. Dit is nu wat je zegt ‘actieve rust’. Zo zet je bloed aan om lekker te stromen, maar uitputten doe je je lichaam niet. Dat deze methode zijn vruchten afwerpt, bewijzen de metingen met de pulse-oxi meter. Hiermee checken we elke dag wat de zuurstofverzadiging is van ons bloed. De met de dag stijgende waarden, stemmen positief. Iedereen acclimatiseert naar behoren.

Dat betekent dat het team morgen weer omhoog kan gaan. Om in kamp 1 te overnachten en zondag naar kamp 2 te gaan. Daarna wordt wellicht een poging ondernomen om een stuk richting kamp 3 op 7400 meter te klimmen. Maar alleen als het weer het toelaat. Vandaag is er namelijk onweer voorspeld voor komend weekeinde. Morgenavond heb ik via de porto weer contact met de klimmers hogerop en dan zullen we de meest recente weers-info bespreken en de te volgen strategie bepalen. We houden u op de hoogte!

Bekijk de foto's


Andere berichten


Meer nieuws