Sponsors en Partners van deze expeditie Nolet Distillery

Eerdere berichten

19 april: Klaar voor eerste klimronde

Klaar voor eerste klimronde

Door: Miriam

Het is wonderbaarlijk hoe lang een mens op 4800 meter hoogte bezig is met 'zaken regelen' en hoeveel energie dat kost. Want ondanks onze goede acclimatisatie leiden zelfs kleine fysieke inspanningen hier in het basiskamp, zoals sneeuw scheppen en tonnen verplaatsen, soms nog steeds tot kortademigheid. We moeten onszelf afremmen en niet teveel in een keer willen regelen of oppakken. Het is daarom ook goed dat wij de eerste twee dagen de tijd hebben genomen om ons hier in het kamp goed te installeren en rustig de voorbereidingen te treffen voor onze eerste klim naar kamp 1 op 5600 meter.


Twee dagen geleden werden wij hier bij aankomst in het basiskamp hartelijk ontvangen door Lobsang, onze kok, Dawa, de koksjongen en Nuru en Lakpa, de klimsherpa's. Na de lunch (friet met mayo!) hebben wij een begin gemaakt met het uitpakken en reorganiseren van onze persoonlijke tonnen. Nog even hadden wij daarbij zicht op de berg, maar al snel betrok de lucht en begon het te sneeuwen, wat tot diep in de nacht heeft geduurd. De volgende ochtend scheen de zon en konden wij aan de slag om de tenten sneeuwvrij te maken. De zonnecellen, die ons van stroom voorzien, bleken in eerste instantie niet goed te functioneren, maar na wat technische handelingen van Henk bleek het gelukkig toch te werken. Ook gingen er leden van een andere expeditieteam in de loop van de ochtend omhoog richting kamp 1. De groep kwam echter al na een uur weer terug vanwege de vele sneeuw die er op de route lag en het hoge lawinegevaar. Het is duidelijk dat wij een paar zonnige dagen nodig hebben, zodat de sneeuw zich kan "zetten".

Ondertussen vermaken wij ons goed hier in het basiskamp en voelt het al bijna als een 'thuis', alleen dan met een veel mooier uitzicht. Menno verzorgt de rest van het team iedere dag met echte espresso uit de perculator en krijgen wij 's ochtends van Dawa thee met koekjes op bed geserveerd. We hebben zelfs de mogelijkheid om te douchen doormiddel van een soort supersoaker met een douchekop er aan. Overdag is het wel moeizaam bewegen, aangezien het basiskamp in de sneeuw ligt en de zon er volop schijnt. Diepe prut dus. Het is ook bijna niet mogelijk om in de tent te blijven liggen, aangezien de temparatuur snel hoog oploopt als de zon er op brandt. Zelfs met factor 50 op je gezicht is het zoveel mogelijk uit de zon blijven, want je verbrandt levend. Iedere keer blijk je weer een klein stukje huid te hebben vergeten in te smeren, zoals je neusgaten.

Gisteren trokken tijdens onze lunch de dragers met tonnen, tafels en touwen van een Duitse expeditie in een kleurige stoet aan ons voorbij. Al het materiaal van de expedities wordt vanuit Samagaon omhoog getild door de inwoners van het dorp, die het 'alleenrecht' hebben op het dragen van expeditiematerialen naar het basiskamp van de Manaslu. Kinderen, vrouwen, mannen en ouderen; iedereen draagt mee. Na afloop werd er nog een groot sneeuwballengevecht tussen alle dragers gehouden en vlogen de sneeuwballen hier in het rond. In de loop der dagen zijn er nog een aantal andere expedities bijgekomen, wat het totaal aantal op vijf teams brengt. Als laatste zal er nog een Japans team naar boven komen, dat zich nu nog in Samagaon bevindt.

Vandaag stond in het teken van de voorbereiding van ons vertrek naar kamp 1. De opzet is dat wij morgen met een volle rugzak omhoog gaan om daar vervolgens drie dagen te blijven om aan de hoogte te wennen. Zo komen wij in vorm voor de hoger gelegen kampen. Als het weer stabiel blijft en de sneeuwcondities het toelaten, zullen wij proberen een stuk naar kamp 2 te gaan. Het vaste dagpatroon is dat de zon rond 14:00 uur achter de wolken verdwijnt, waar veelal ook sneeuw of hagel uit valt. Echter, afgelopen nacht hadden wij de eerste heldere nacht, met ijsvorming aan de binnenkant van het tentdak. Het weerbericht dat wij per mail uit Zwitserland binnen krijgen belooft ons stabiel weer voor de komende dagen. Dat is precies wat wij nodig hebben voor onze klim naar kamp 1. Voor wij aan onze beklimming beginnen zal echter eerst de Puja plaatsvinden, een Boeddhistische inzegening van onze beklimming. Tijdens dit ritueel leggen wij onze gordels en pickels op een altaar dat hier in ons kamp gebouwd is en worden er mantra's gesproken, voor een voorspoedige beklimming van de berg.

Bekijk de foto's


Andere berichten


Meer nieuws