Sponsors en Partners van deze expeditie Nolet Distillery

Eerdere berichten

14 april: Aanloop met hindernissen

Aanloop met hindernissen

Door: Raymond (webmaster)

In haar boek Top inspiratie schreef Katja al dat er meerdere wegen naar de eindbestemming leiden. Dat er voor deze expeditie ook nog een flinke omweg naar het basiskamp nodig zou zijn had echter niemand van het team verwacht. In plaats van met de geplande helikopter is het team nu namelijk te voet onderweg naar het basiskamp.


De vlucht naar het basiskamp stond gepland voor afgelopen zaterdag 12 april. In de middag werd echter duidelijk dat de Chinese regering er een stokje voor had gestoken in verband met de Olympische spelen. Het werd namelijk alle civiele vliegmaatschappijen simpelweg verboden om nog langer westerlingen te vervoeren, schijnbaar uit angst dat deze illegaal richting Tibet zouden worden gevlogen. En hoewel er op alle mogelijke fronten werd geprobeerd om de vlucht alsnog door te laten gaan bleek de invloed van China in Nepal te groot.

Voor het team betekende dit dat er twee opties overbleven: ofwel wachten totdat het verbod zou worden ingetrokken ofwel zelf te voet naar het basiskamp te lopen. Er werd besloten om nog één dag te wachten, waarbij ook het nodige materiaal werd overgepakt naar rugzakken. Daarna is het team uiteindelijk op zondag tocht vertrokken voor de voettocht. Het eerste stuk kon daarbij nog worden afgelegd met jeep-taxi, tot aan het plaatsje Nadi. Van daaruit zijn ze begonnen aan de tocht van vier lange dagmarsen naar het basiskamp van de Manaslu.

Maar al na de eerste dag werd er opnieuw een hindernis opgelegd: het team werd aangehouden bij een checkpoint en er werd gevraagd naar de noodzakelijk permits (vergunningen). Al snel bleek dat het climbing-permit voor de berg zelf nog niet voldoende is om ook daadwerkelijk naar de Manaslu te lopen door het zogenaamde ‘restricted area’. 5 uur lang werd er gesproken, onderhandeld, gebeld en gevloekt, maar het team kwam geen meter verder. Uiteindelijk is er overeengekomen dat het team de paspoorten als soort van borg kon achterlaten bij het checkpoint, terwijl een districts-officier bij immigration alsnog gaat proberen om de nodige permits los te krijgen in Kathmandu.

Op het moment dat Menno me zojuist belde vanuit Dharapani stonden ze op het punt om zonder de benodigde permits het checkpoint te passeren. De verwachting is dat het team nu nog drie lange dagmarsen van het basiskamp is verwijderd. Vandaag al zullen ze de Manaslu al wel kunnen zien en na het passeren van de zware Larkya La pas zullen ze via Sama Gaon uiteindelijk het basiskamp bereiken.

Meer nieuws volgt als het team Sama Gaon of het basiskamp heeft bereikt.


Andere berichten


Meer nieuws