Sponsors en Partners van deze expeditie Nolet Distillery

Eerdere berichten

8 april: Terug in Kathmandu

Terug in Kathmandu

Door: Katja

We zijn vanmorgen goed en wel teruggekeerd in Kathmandu. Zoals jullie uit de eerdere berichten hebben kunnen opmaken hadden we een uitstekende trektocht in het Everest-gebied. We hebben maar liefst zeven nachten boven de 4000 meter doorgebracht en zijn drie maal boven de 5000 meter geweest.


Het lichaam heeft dus goed kunnen wennen aan minder zuurstof in de lucht en is druk bezig geweest met alle fysiologische veranderingen die daarmee gepaard gaan, zoals het aanmaken van extra rode bloedlichaampjes voor verbeterd zuurstoftransport.

Zoals Niels en Miriam al schreven, maakten we in het eerste deel van de tocht vanwege een goede acclimatisatie niet zoveel hoogtemeters per dag. Maar de laatste dagen konden we, eenmaal geacclimatiseerd op ruim 4000 meter, flink doorlopen en lange trainingsdagen maken van 6 tot 10 uur.

We zijn allen dan ook fit en enkele kilo's lichter teruggekeerd in Nepal's warme hoofdstad. Gelukkig dat iedereen wat kilootjes vet had bijgegeten voor vertrek, bovendien zullen we nog heel wat reserve nodig hebben voor onze grote klim!

Enige smetje op de gezondheid is de door Niels opgelopen verkoudheid. De komende dagen zal uitwijzen of het een onschuldig virusje is (het meest waarschijnlijk) of dat er sprake is van een infectie en zwaarder geschut in de vorm van antibiotica moet worden ingezet. Infecties treden op hoogte veel vaker op dan op zeeniveau vanwege verminderde weerstand door het zuurstoftekort. Hoe lager je zit, hoe sneller het herstel, dus hier in Kathmandu - op 1400 meter - zal ook dat weer makkelijker zijn dan hoog in de bergen, gunstig voor Niels dus.

Komende 3 dagen zijn we druk met alle laatste zaken voor vertrek naar ons doel Manaslu. De formele klimpermit is inmiddels afgegeven, dus ook die horde is genomen!

Menno (die momenteel zijn moeder ontmoet, die toevallig ook in Kathmandu is) komt morgen door met foto's: tijdens de trektocht was het niet mogelijk die door te sturen, we waren al blij dat we de teksten konden mailen. De ontwikkelingen in Nepal gaan snel, maar we zijn niet in Nederland!

Bekijk de foto's


Andere berichten


Meer nieuws