Sponsors en Partners van deze expeditie Nolet Distillery

Eerdere berichten

25 maart: Manaslu-formaliteiten in volle gang

Manaslu-formaliteiten in volle gang

Door: Katja

Het is goed dat we de laatste anderhalve week een alternatief plan hebben uitgewerkt. Het blijkt onmogelijk om op dit moment -danwel binnen korte termijn- de grens met Tibet over te gaan, laat staan de Shisha Pangma te beklimmen. Hoewel we daar wel even goed van gebaald hebben, zijn we inmiddels klaar voor het alternatieve – en niet minder aantrekkelijke – avontuur: de Manaslu. Voor vertrek hebben zowel de teamleden als onze webmaster Raymond Koome tot in de late uurtjes doorgewerkt om de nieuwe website van deze beoogde beklimming in orde te maken. En voila, u kunt onze belevenissen de rest van de expeditie op www.manaslu2008.nl volgen.


Na aankomst in het heerlijke Hotel Manaslu (kan geen toeval zijn, nietwaar), ben ik direct om de tafel gegaan met Chhuldim van Mountain Experience, onze agent in Kathmandu. Belangrijk gesprekspunt vormde de klimpermit – er zouden niet genoeg permits afgegeven kunnen worden gezien de verkiezing in Nepal. Een permit kan alleen afgegeven worden als een regeringsfunctionaris (de LO) kan worden toegewezen aan een klimteam. De LO controleert het klimteam: of de juiste berg wel wordt beklommen, of al het afval mee terug gaat en of er geen ongeoorloofde praktijken plaatsvinden. Tja, en in de verkiezingstijd zijn de LO’s druk met andere zaken, dus verkondigde de Nepalese regering in eerste instantie: dan maar geen expedities.... Voeg dit naast de dramatische situatie in Tibet, en er leek een nog groter probleem te ontstaan voor vele expeditieklimmers. Maar gelukkig, de zaak lijkt opgelost door een demonstratie en onderhandelingen met het ministerie van Toerisme: zij garanderen nu genoeg LO’s beschikbaar te stellen. Wij zijn dan ook vol goede moed over de permitprocedure die momenteel loopt. Normaal duurt deze procedure twee maanden, nu zouden wij binnen twee weken over dit broodnodige papiertje moeten beschikken.
Wat betreft de benadering van de berg hebben we ervoor gekozen om met de helikopter in te vliegen op Sama Gaon op 3600 meter. Vanaf dat punt is het nog 1 dag lopen naar het basiskamp van Manaslu op 4800 meter. Inlopen naar de berg is wel mogelijk, maar niet via de route die wij zouden willen, over een hoge pas.
Deze route is met dragers niet te nemen in het vroege voorjaar. De alternatieve inlooproute vraagt 10 dagen trekken – weliswaar prachtig – maar een groot aantal dagen tussen de 1000 en 1500 meter. Kortom: bijzonder warm, extra kans om ziek te worden en het draagt niet bij aan een goede acclimatisatie. Bovendien zou deze trektocht er toe leiden dat we onze acclimatisatietocht in het Everest-gebied moeten afblazen. Dit zou totaal teveel tijd vragen.
Ergo: we kiezen voor de helikoptervlucht en ons oorspronkelijke plan van het inlopen in de buurt van de Mount Everest. Op deze wijze acclimatiseren we uitstekend zodat we, eenmaal op de berg, direct kunnen starten met de beklimming.

Ons plan is per saldo als volgt: we vliegen 26 maart naar Lukla en hebben dan 14 dagen de tijd voor onze trektocht. Planning is om op 9 april terug te vliegen naar Kathmandu. De permit moet dan in kannen en kruiken zijn en vervolgens hopen we op 13 april naar de Manaslu te helikopteren. De komende twee weken zullen we jullie met circa drie berichten op de hoogte houden: enerzijds is er niet zoveel nieuws te verwachten, anderzijds hebben we ook geen laptops bij ons.

Ander vermeldenswaardig nieuws: we ontmoetten vanmiddag de rest van ons team: de twee klimsherpa’s Nuru en Lakpa en de koks Lobasang en Dawa. Voor wie het nog niet wist: gezien de korte voorbereidingstijd op de beklimming van Manaslu hebben we er voor gekozen om ons te laten versterken door twee Nepalese klimmers. Het was motiverend om bij elkaar te zijn en we kunnen dan ook bijna niet wachten om samen te vertrekken. Maar ook naar de trektocht zien we uit: voor Henk en mij zeer vertrouwd terrein, voor Niels, Menno en Miriam de eerste keer. Heerlijk, twee weken lopen, wennen aan de hoogte en even loskomen van het harde werken van de afgelopen tijd. Tot over een paar dagen met een bericht uit Namche op 3500 meter!

P.S. Wij hopen dat klimmers, trekkers en toeristen op korte termijn weer welkom zijn in Tibet. Het is er fantastisch. Maar vooral duimen wij voor de bevolking van Tibet.


Andere berichten


Meer nieuws