Sponsors en Partners van deze expeditie Nolet Distillery

9 mei 2008


In deze nieuwsbrief

Klimmers op weg voor eerste topronde

Timing is van groot belang bij het beklimmen van een achtduizender. Een goedweervenster is in de Nepalese Himalaya vaak kort, dus het is zaak om op de juiste dag klaar te zitten in het hoogste kamp om naar de top te klimmen. Het weerbericht uit Zwitserland twijfelt nog, maar de voorspelling die we uit Innsbruck kregen is duidelijk: op 13 en 14 mei zijn de omstandigheden rond de Manaslu op 8000 meter ‘redelijk goed’. Het klimteam heeft dus vandaag de biezen gepakt en is op weg voor een topronde!
Lees verder op de site


Emailen vanuit de Himalaya

Nu de andere teamleden omhoog zijn naar kamp 1 voor een ‘tussenrondje’ heb ik mooi de gelegenheid om te laten zien hoe we de updates vanuit de Himalaya op onze website krijgen. We hebben – in samenspraak met een aantal behulpzame partners- de communicatie-apparatuur zorgvuldig uitgezocht. Zodoende kunnen we emailen vanuit de Himalaya, met het gemak alsof we thuis zijn.
Lees verder op de site


Wat is wijsheid?

Het sneeuwt hier alweer een paar dagen. Of beter gezegd, in het basiskamp verandert de sneeuw steeds meer in regen: de temperatuur loopt met de dagen op. We worden omringd door wolkenflarden en zien een groot deel van de dag niets van de Manaslu. Verder komen er regelmatig ‘intercities’ langs, gigantische lawines die naar beneden denderen. Hoog op de berg zelf is het vandaag overigens helder, horen we over de portofoon van het Duitse ski-team. Wij zitten hier dus “slechts” in laaghangende bewolking. Twee dagen geleden sneeuwde het echter zowel laag als hoog, de hele dag door. We weten dus wat ons te wachten staat als we weer omhoog gaan: de tenten in de hoogtekampen zullen bedolven zijn onder een dikke laag sneeuw.
Lees verder op de site


Klimmen op een achtduizender is topsport

Ik ben ziek. Geveld door de hoogte, lamlendig en nog wat andere kwaaltjes. Het is 1 mei. We hebben de eerste nacht op 6400 meter achter de rug. Op deze hoogte krijg je onherroepelijk te maken met specifieke hoogteproblemen. Doordat er meer rode bloedcellen worden aangemaakt, wordt je bloed dikker. Daardoor moet je meer drinken om het bloed de juiste viscositeit te laten houden. Het betreft ongeveer zes liter op 6000 meter hoogte. Maar water wordt tijdens het koken door de lage luchtdruk niet warmer dan ongeveer 70 graden. De thee smaakt daardoor nergens naar en het eten wordt ook niet goed gaar. Dat laatste maakt niet zoveel uit, je hebt absoluut geen zin om ook maar iets te eten. Maar je moet toch, anders verzwakt je lichaam te veel en kan je de top vergeten. Een achtduizender beklimmen is topsport, zowel op het fysieke als op het mentale vlak.
Lees verder op de site


Met vrouwenpower naar 6700 meter!

Goed nieuws: het klimteam heeft op Koninginnedag op een hoogte van 6400 meter kamp 2 opgezet. En nog mooier: vandaag zijn Katja en Miriam tot een hoogte van 6700 meter geklommen. Niels en Henk bleven in de tent omdat zij zich niet bijzonder goed voelden. Ook klimsherpa Nuru had last van de hoogte. Hij keerde vermoeid en met hoofdpijn om.
Lees verder op de site


Een verdwaalde basecampmanager

Dikke druppels zweet biggelen over mijn voorhoofd. Ze blijven even vertwijfeld in mijn wenkbrauwen hangen maar besluiten dan toch in mijn ogen te stromen. Keer op keer moet ik stoppen om het zoute goedje uit mijn kijkers weg te wrijven. Waanzinning. We zijn in de Himalaya, boven de 5000 meter, maar heet dat het is! De wind slaapt, de zon heeft vrij spel. Op de gletsjer -die me doet denken aan de Vallée Blanche in Chamonix- is het een zonnebank. Langzaam maar gestaag loop ik verder, op ski’s. Ik kijk bedelend omhoog. Nog maar één steil stukje en dan ben ik in kamp 1.
Lees verder op de siteMeer nieuws