Sponsors en Partners van deze expeditie Nolet Distillery

19 maart 2008


Beste lezer,

Dit is de eerste nieuwsbrief van de Nederlandse Shisha Pangma Expeditie 2008.

Nog drie dagen en het is zover! Dan vliegen wij naar Kathmandu, de hoofdstad van Nepal en start ons avontuur. Ons doel is het succesvol beklimmen van de berg Shisha Pangma (8013 m).

Het is echter maar zeer de vraag of wij uberhaupt kunnen beginnen aan dit avontuur, gezien de huidige situatie in Tibet. Het begint er namelijk steeds meer op te lijken dat wij de grens tussen Nepal en Tibet niet kunnen passeren, en ook niet op 11 april zoals onze oorspronkelijke planning was. Kortom, grote kans dat wij de berg helemaal niet kúnnen beklimmen.

Tijd dus voor het bedenken van alternatieven en een plan B. Dat scenario leidt tot een mogelijke expeditie naar de berg Manaslu (8163 m) in Nepal. Deze berg is niet alleen een maatje groter dan de Shisha Pangma, maar ook een maatje lastiger. Gelukkig beschikken we over een sterk klimteam, dus de technische moeilijkheidsgraad van deze berg zou geen enkel probleem mogen opleveren.

In het komende nieuwsbericht meer over deze eventuele beklimming. De feitelijke expeditie start overigens pas op 9 april in Kathmandu, want eerst maken wij een trektocht in het Everest-gebied, om alvast te wennen aan de hoogte.

Nieuwsberichten
Tijdens de expeditie zullen wij om de paar dagen met een nieuwsbericht komen. Meestal zal dit gebeuren vanuit het basiskamp via de notebooks van HP en het BGAN-satellietmodem van 2connect-IT.
Onze vertrouwde webmaster Raymond Koome zal verder zorgen voor een wekelijkse nieuwsbrief met een samenvatting van de verschenen berichten op de site. Indien er belangrijke gebeurtenissen zijn, zal een extra nieuwsbrief worden verstuurd.

Partners
De expeditie wordt mede mogelijk gemaakt door het vertrouwen en de ondersteuning van sponsors en de samenwerking met partners. Op de partnerpagina van onze site treft u het overzicht aan. We zijn trots op deze samenwerkingsverbanden.

Tot slot: wij zullen er alles aan doen om de beklimming – welke het ook moge worden - tot een succes te maken. Maar vooral zullen wij voorzichtig zijn, omdat wij boven alles gezond terug willen komen in Nederland.

Groet, Menno Boermans, Miriam Knepper, Niels van Veen, Henk Wesselius en Katja Staartjes

In deze nieuwsbrief

Expeditiebagage vertrokken

Ik kon eigenlijk al een paar dagen mijn kantoor nauwelijks meer fatsoenlijk binnenkomen, omdat het een soort opslag was geworden voor de expeditiematerialen. Het kwam dus goed uit dat ik geen externe afspraken had staan deze week. Gisteren zijn de laatste tonnen gepakt en is het aantal tussendoortjes/’bars’ geoptimaliseerd op ieders smaak.
Lees verder op de site


Laatste trainingsrondje

Oeilala! Het begint spannend te worden. Nog minder dan twee weken en we zitten in het vliegtuig richting de Himalaya. Zoals gewoonlijk gaan die laatste dagen gepaard met de nodige stress. Heeft iedereen echt álles ingepakt? Zitten de zware expeditie-schoenen wel goed? Zijn de juiste medicijnen binnengekomen? En gaat er voldoende espressokoffie mee?
Lees verder op de site


Onverwachte ontwikkelingen

Deze week kondigde de CTMA (China Tibet Mountaineering Association) de volgende maatregel af: er wordt geen enkele klimpermit afgegeven voor expedities vanuit Tibet naar Mount Everest en Cho Oyu (8201 m). Een beslissing met grote gevolgen. Vele klimmers, sherpa’s, organisatoren en sponsors zien hun plannen in rook opgaan. In één klap weg droom of verdiensten.
Lees verder op de site


Praktische cadeaus voor op de berg

Altijd leuk aan een expeditie; weer een reden om een feestje te geven, eentje voor je afscheid en eentje voor als je weer terug bent. Met ongeveer 70 man was het een erg gezellige boel en we kregen ook nog allerlei praktische cadeaus voor op de berg. Kanshebbers om mee te gaan naar de het basiskamp zijn; een schaalmodel Shisha Pangma uitvoering, een rolletje Shisha-Pangma top-drop, en een ei van Columbus, voor als je het even niet meer weet.
Lees verder op de site


Effe opnieuw overleggen

Afgelopen weekeinde kwamen we voor spoedberaad bij elkaar gezien de situatie in Tibet. Wat dit voor ons team gaat betekenen is nog niet goed in te schatten. Ons plan is om op 11 april via de weg vanuit Nepal (Kodari) de grens met Tibet (Zangmu) over te gaan. Vervolgens willen we met een omweg via Tingri richting Shisha Pangma rijden. We blijven honderden kilometers verwijderd van Lhasa.
Lees verder op de site


Volkskrantreizen.nl: hét portaal voor de reislustige mens

Volkskrantreizen.nl is een nieuwe reissite (gestart in september 2007) waar reizigers zich kunnen voorbereiden op hun reizen en verslag kunnen uitbrengen van de reizen die ze gemaakt hebben in verhaal, beeld en geluid. Zowel de reisredactie als willekeurige reizigers schrijven hier verhalen en geven tips. Met artikelen van hoogwaardige journalistieke kwaliteit en krachtige fotografie biedt de site, die gelieerd is aan het zaterdagkatern Volkskrant Reizen, een waanzinnige orienteatiebron voor de reislustige mens.
Lees verder op de siteMeer nieuws