Sponsors en Partners van deze expeditie

Team

Het Nederlandse klimteam bestaat uit Katja Staartjes en Henk Wesselius. Het team heeft in het basiskamp de zeer gewaardeerde hulp van de Nepalese kok Lobsang.

Katja Staartjes

Katja Staartjes (1963)

Katja raakte verliefd op de bergen in 1983 toen zij een trektocht maakte in Oostenrijk. Sinds 1994 gaat ze frequent naar de Himalaya, maar haar liefde voor de bergen in Europa is er niet minder door geworden. Zij is een alpiniste met een passie voor zware trektochten en sneeuwtouren maar is ook gek op ijsklimmen in Schotland. Een aantal van 's werelds hoogste bergtoppen staan op haar naam: Cho Oyu (8201 m), Mount Everest (8848 m), Ama Dablam (6856 m) en Gasherbrum 1 (8068 m). Katja heeft al jaren de wens om met een hecht Nederlands team een hoge en mooie berg te beklimmen en is verheugd dat dit er nu van gaat komen. Katja wordt in haar beklimmingen al jaren ondersteund door Kathmandu outdoor, Weleda en Robijns (importeur van o.a. Suunto en Primus).
Over haar beklimming van de Everest schreef Katja het boek Hoog spel en onlangs verscheen van haar hand Top-inspiratie. In het dagelijks leven werkt zij als zelfstandig interim-manager en geeft ze lezingen. Bij de lezingen staan de parallellen tussen organisatie-vraagstukken en het expeditieklimmen centraal. Voor meer informatie: www.katjastaartjes.nl

Henk Wesselius

Henk Wesselius (1960)

Henk is een all-round alpinist die houdt van alles wat met klimmen te maken heeft: zowel op rots, in de hal als in sneeuw en ijs. Maar ook maakt hij graag trektochten met de tent naar afgelegen berggebieden, zowel binnen Europa als daarbuiten. Henk is een ervaren expeditieklimmer die een voorliefde heeft voor markante, mooi gevormde bergen. Zo stond hij op een aantal van de meest spectaculaire toppen van de wereld: Alpamayo (5974 m) in Peru, Khan Tengri (6995 m) in Kazachstan en Ama Dablam (6856 m) in Nepal.
Op achtduizenders heeft Henk ruime ervaring: zo bereikte hij de top van Gasherbrum 1 (8068 m) en maakte hij in 2000 deel uit van de Nederlandse expeditie naar Mount Everest waarbij hij een hoogte van 8600 meter bereikte. Ook klom hij op Cho Oyu en Dhaulagiri. Henk werkt bij VolkerRail als hoofdmonteur energievoorziening ten behoeve van de spoorwegen. Bij zijn expedities wordt hij ondersteund door Kathmandu Outdoor.

Lobsang sherpa (kok)

Lobsang sherpa (kok)

Lobsang komt uit het dorpje Beding (3700 m) gelegen in het gebied Rolwaling. Lobsang is een zeer ervaren kok die reeds kookte voor vele expeditieteams van verschillende nationaliteiten. Hij leeft tegenwoordig (zoals veel sherpa’s) in Kathmandu. Lobsang’s grote kracht vormen zijn leiderschap en hartelijkheid. Katja en Henk kennen hem van de vorige expeditie naar Manaslu, waar hij voortreffelijk voor het Nederlandse team zorgde. Ook is hij een kei in het onderhouden van een goede relatie met de dragers uit het nabij gelegen Samagaon, cruciaal in het begin en einde van de expeditie.